FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
FullWarez.prv.pl
----------------
Regulamin
Uwagi
Inne
----------------
Poradniki
Prośby
Pytania
Zagłosuj!!!!!
Download
----------------
p2pp2p
GryGames
FilmyMovies
MangaAnime
ProgramyAppz
MuzaMusic
Emulacja
XXX
Grafika
----------------
Prośby
Galeria forumowiczów
Tapety
Tutoriale
Forum
----------------
Off topic
Polityka
Kuchnia
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
grafik
Wysłany: Pon 20:17, 30 Kwi 2007
Temat postu: Tort kajmakowy - full wypas
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
¾ szklanki mocnej herbaty
2 łyżki wódki
Krem:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka
1 budyń waniliowy
20 dag masła
50 ml wódki
Do dekoracji:
kawa mielona
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części.
Herbatę wymieszać z wódką. Ponczem nasączyć każdą część biszkoptu.
Puszki mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 3 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszkami należy dolewać wodę, tak aby puszki przez cały czas gotowania były zakryte wodą. Po ugotowaniu puszki z mlekiem wystudzić. Do ½ szklanki mleka wsypać budyń w proszku i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń, mleko z puszek, a na końcu dodać wódkę.
Powstały krem podzielić na trzy części i przełożyć nim krążki biszkoptu. Kremem posmarować również boki tortu i udekorować dowolnie wierzch tortu. Posypać kawą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by
JR9
for
stylerbb.net
Regulamin