Forum  Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Tort kajmakowy - full wypas

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
grafik
Moderator
Moderator



Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 20:17, 30 Kwi 2007 Temat postu: Tort kajmakowy - full wypas

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
¾ szklanki mocnej herbaty
2 łyżki wódki
Krem:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka
1 budyń waniliowy
20 dag masła
50 ml wódki
Do dekoracji:
kawa mielona


Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części.

Herbatę wymieszać z wódką. Ponczem nasączyć każdą część biszkoptu.

Puszki mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 3 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszkami należy dolewać wodę, tak aby puszki przez cały czas gotowania były zakryte wodą. Po ugotowaniu puszki z mlekiem wystudzić. Do ½ szklanki mleka wsypać budyń w proszku i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń, mleko z puszek, a na końcu dodać wódkę.

Powstały krem podzielić na trzy części i przełożyć nim krążki biszkoptu. Kremem posmarować również boki tortu i udekorować dowolnie wierzch tortu. Posypać kawą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin